Lansare proiectului transfrontalier România-Moldova 2SOFT/1.2.66

Lansare proiectului transfrontalier România-Moldova 2SOFT/1.2.66
06.07.2021

Astăzi, 06 iulie 2021, Institutul de Energetică a Moldovei în calitate de lider în parteneriat cu beneficiarii Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, România şi Consiliul Judeţean Iaşi, România au organizat evenimentul de lansare publică a proiectului Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldură și frig și achiziționare de echipamente” , implementat în cadrul  Programului de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate (ENI) pe anii 2014–2020.

 Evenimentul dat a avut ca scop prezentarea generală a conceptului proiectului dat dar şi informarea publicului despre beneficiile estimate în urma realizării a astfel de instalaţii.

Directorul Institutului de Energetică, Dr. Mihai TÎRŞU, a venit cu o prezentare generală a consumului de energie în Moldova şi a prezentat unele posibilităţi de aplicare a Surselor de Energie Regenerabilă (SER). De asemenea, a adus mai multe argumente privind beneficiile ce vor fi obţinute ca rezultat al dezvoltării SER în diverse sectoare ale economiei naţionale.

Dl Dr. Nicolae COVALENCO, manager al acestui proiect, a venit cu o prezentare amănunţită a conceptului proiectului, rezultatele ce urmează a fi obţinute, dar şi avantajele tehnologiei propuse.

Proiectul prevede montarea unui sistem pilot de 10,5kWp de panouri fotovoltaice – termice la Staţiunea balneară „Bucuria Sind” de la Vadul-lui-Vodă şi a altui sistem de 4kWp la unitatea medico-sanitară Răducăneni din Iaşi, România.

Prezenţa la eveniment a peste 50 de participanţi din diverse organizaţii demonstrează interesul sporit faţă de astfel de tehnologii, dar şi de noile tehnologii de implementare a SER.

 

Prezentările făcute în cadrul evenimentului pot fi accesate: Prezentarea 1; Prezentarea 2.

Evenimentul în întregime poate fi vizualizat urmând linkul aici.

Categorie: